Počet domácností v USA, kterým hrozí zabavení domu, v dubnu meziročně klesl poprvé za pět let. Banky ale zabavily rekordních 92.000 nemovitostí. A milionům Američanů stále hrozí, že v následujících letech přijdou o střechu nad hlavou, vyplývá ze zprávy agentury RealtyTrac.

Podle jejích údajů obdrželo téměř 334.000 domácností upozornění, které se nějak k případné exekuci vztahuje. Domácností, kterým vyvlastnění hrozí, bylo v dubnu o dvě procenta méně proti loňskému dubnu. Proti březnu se jejich počet snížil o devět procent. Jde konečně o znamení, že by se krize s vyvlastňováním nesplácených domů mohla zmírnit, uvedla agentura.

Miliony exekucí přitom ještě mají Spojené státy potenciálně před sebou. Téměř 7,4 milionu dlužníků, tedy 12 procent všech domácností s hypotékou, nestihlo v březnu odeslat včas nejméně jednu měsíční platbu nebo už jim proces vyvlastnění začal. Ukázala to data průzkumové agentury Lender Processing Services, která americký trh s hypotékami sleduje.

Hlavními příčinami letošního zabavování nesplácených domů jsou problémy ekonomiky jako nezaměstnanost a pokles příjmů. V počátcích krize byl za exekucemi hlavně špatný standard hypotečních podmínek, nyní ale narůstá počet zabavených domů lidí s dobrou historií splácení, kteří mají hypotéku na fixní úrok.

Obecně se očekává, že se situace na trhu s bydlením a hypotékami zlepší, jak postupně sílí kondice americké ekonomiky, připomněl ve zprávě viceprezident RealtyTrac Rick Sharga. "Problém je, že se teď nahromadily resty," citovala ho agentura AP.