Proč by měl klient banky dávat peníze za trvalý příkaz či platbu, když ho to po internetu vyjde levněji, nebo dokonce zadarmo? Navíc si tak ušetří cestu na pobočku, své finance může řídit přes počítač z domova či z práce.

Výhody internetového bankovnictví si uvědomuje stále více lidí a finanční ústavy se rostoucí poptávce přizpůsobují. Přes internet jde řídit více než běžné transakce, třeba investovat.

Například Raiffeisenbank přišla počátkem června s rozšířením možností nákupu různých investičních produktů přes internet. Podobně Česká spořitelna nabízí od poloviny stejného měsíce prostřednictvím služby Servis 24 Internetbanking možnost vytvořit vlastní portfolio z nejvhodnějším rozložením investic. A snadněji tak ovládat své peníze určené ke zhodnocení.

Tato služba navíc klientům umožňuje obsluhovat své účty prostřednictvím pevné linky nebo mobilního telefonu.

Co umožňuje internetové bankovnictví?

Nejčastějšími operacemi po internetu jsou příkazy k úhradě, zjišťování zůstatku na účtu, převody peněz z vlastního účtu na cizí či kontrola příchozí platby.

Klient má ke všemu přístup v kteroukoli denní i noční dobu. Může také sledovat pohyb na svém kontě za určité časové období. U Raiffeisenbank si může založit takzvaný Infoservis, který slouží k přehledu o pohybech a zůstatcích na účtu prostřednictvím e-mailových či SMS zpráv. Za jednu e-mailovou zprávu klient zaplatí korunu. SMS ho stojí tři koruny.

Pomocí internetového bankovnictví lze také dobíjet kredit na mobilní telefon nebo přehledně sledovat informace o nákupu či prodeji podílových fondů. Přes internet si lze zařídit také cestovní pojištění.

Při zřízení balíčkových účtů už internetové bankovnictví většina finančních ústavů poskytuje zdarma. Třeba Raiffeisenbank ho nabízí ve svém balíčku Kompletkonto Start, které je za pouhých 54 korun.

"Internetové bankovnictví bývá většinou součástí jednotlivých osobních kont typu balíčku, proto se zřizuje obvykle zdarma," potvrzuje Tomáš Kopecký, mluvčí Československé obchodní banky. U většiny bank je v ceně balíčků kromě internetového bankovnictví zahrnuta možnost zřízení kontokorentu nebo vydání kreditní karty.

Pro držitele karet rozšířila nedávno GE Money Bank internetové bankovnictní o službu, díky níž získají přehled o svých transakcích a platebních možnostech z pohodlí domova.

Větší bezpečnost s elektronickým podpisem

Česká spořitelna do svých nadstandardních služeb internetového bankovnictví počítá bezpečnější možnost přihlašování pomocí čipové karty s klientským certifikátem. Ten umožňuje přihlásit se do internetové banky pomocí elektronického podpisu. Založení této aplikace stojí 320 korun.

Pro vyšší bezpečnost vydává Česká spořitelna také čipovou kartu se čtečkou, dohromady za 670 korun. Jak probíhá platba přes internetové bankovnictví? Pro vstup do aplikace musí nejdřív klient zadat přihlašovací jméno a heslo. Pokud pak chce například poslat peníze na jiný účet, musí transakci potvrdit ještě dalším kódem, který dostal od banky prostřednictvím textové zprávy na mobil.

Jestliže zákazník navíc požaduje, aby byl informován o pohybech na účtu, může si nastavit bezpečnostní SMS, které mu bude banka posílat při příchozích a odchozích platbách.

Další výhodou internetového bankovnictví je použití elektronického podpisu. Díky této službě může klient odkudkoli podepisovat a kontrolovat prodej či nákup podílových fondů nebo přímo komunikovat s pojišťovnami.

"ČSOB vydává kvalifikovaný certifikát, kterým klient automaticky získá elektronický podpis pro komunikaci se státní správou nebo zdravotní pojišťovnou a nemusí samostatně žádat o jeho vydání. Této cesty využívá v převážné většině firemní klientela," uvádí mluvčí ČSOB Tomáš Kopecký.

Banky podporují i alternativní prohlížeče

Pro využívání všech služeb internetového bankovnictví je nutné znát konkrétní typ prohlížeče, na kterém jednotlivé banky své služby na webu nabízejí.

Kromě nejpoužívanějšího Internet Exploreru většina bank zavádí už také alternativní prohlížeče. Vycházejí tak vstříc menšinovému okruhu uživatelů internetu. "Úspěšně jsme otestovali a používáme Linux, Mozillu Firefox, Operu, Netscape nebo Phoenix," uvádí Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Příloha