Největší francouzská veřejně obchodovaná banka BNP Paribas zmrazila výběry hotovosti ze tří svých investičních fondů spravujících celkem 1,6 miliardy eur. Zdůvodnila to krizí v sektoru rizikových hypoték v USA. Zpráva přispěla k prudkému růstu úroků na evropském peněžním trhu, rozkolísala akciový trh a přiměla Evropskou centrální banku k mimořádnému uvolnění dodatečných peněz na bankovní trh eurozóny.

IKB se stala dosud nejvýznamnější evropskou obětí krize nestandardních hypoték v USA. Zmrazené fondy BNP sice představují jen půl procenta fondů spravovaných druhou největší bankou eurozóny, hned se však objevily další podobné případy. Německá banka Sal. Oppenheim dočasně uzavřela fond se 750 miliony eur, který spravuje pro rakouskou investiční nadaci Hypo KAG. Nervozitu na trzích pak zvýšila nizozemská investiční banka NIBC, když zrušila plán emise akcií a informovala o ztrátě 137 milionů eur v důsledku propadu hodnoty amerických cenných papírů krytých nemovitostmi.

BNP Paribas pozastavila zpeněžování investic ze tří fondů i vklady do nich kvůli "úplnému vymizení likvidity na určitých segmentech amerického trhu sekuritizací (cenných papírů krytých vesměs nemovitými aktivy)". Vzhledem k tomu je podle banky nyní nemožné standardně určovat hodnoty některých aktiv, tedy i vyplácet investory a přijímat nové peníze. Banka uvedla, že peníze ze zmrazených fondů rychlým tempem odcházely a za posledních deset dní se suma v nich snížila o téměř půl miliardy eur, tedy o čtvrtinu. BNP je připravena každodenní výpočty hodnot těchto fondů obnovit, jakmile se na trh vrátí likvidita.

Zpráva vyvolala pokles na západoevropském akciovém trhu a panevropský index FTSEurofirst 300 odpoledne ztrácel 1,5 procenta. Prudce zvýšená poptávka finančních institucí po hotovosti zvedla na peněžním trhu sazby na jednodenní dolarové úložky o polovinu procentního bodu až na 5,86 procenta, nejvýše od počátku roku 2001. Tak výrazný vzestup trhy nepamatují od konce roku 2000, zjistila agentura Reuters. Jednodenní sazby eura vzrostly až na 4,70 procenta, nejvýše od října 2001.

Finanční trhy jsou od jara pod tlakem prohlubující se krize v segmentu amerických rizikových hypoték. To jsou nejrizikovější, zároveň ovšem také potenciálně nejvýnosnější půjčky na nemovitosti, protože se při vyšších úrocích poskytují lidem se špatnou úvěrovou minulostí, u nichž hrozí potíže se splácením.