Energetická společnost ČEZ zvedne od ledna ceny takzvané silové elektřiny o 14,4 procenta. Vyplývá z tiskové zprávy ČEZu, kterou má server iHNed.cz k dispozici. Podle odhadu odborníků by se to mohlo v celkových platbách domácností za elektřinu projevit zvýšením zhruba o deset procent.

Do konečných cen elektřiny se mimo vlastní ceny elektřiny promítne rovněž předpokládané zvýšení cen za regulovanou složku, tedy přenos a distribuci. Celkový nárůst plateb domácností za elektřinu bude na příští rok znám až po zveřejnění regulovaných složek ceny ze strany Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a konečné verze daní na příští rok.

Tarify vyhlásí ERÚ v listopadu. Cenu ovlivní i nově zaváděná ekologická daň, která je součástí daňové reformy. Ta nyní čeká jen na podpis prezidenta.

Stoupající náklady na přenos a distribuci

Regulovaná složka letos zdražila o 1,2 procenta. Předseda ERÚ Josef Fiřt již dříve uvedl, že růst regulované ceny bude v roce 2008 vyšší kvůli stoupajícím nákladům na přenos a distribuci. Neregulovaná cena silové elektřiny, která se na celkových platbách podílí letos zhruba polovinou, se na letošní rok zvýšila průměrně o 16 procent. Celkové platby domácností za elektrickou energii přitom vzrostly v průměru o 7,9 procenta.

Domácnosti si nadále budou moci zvolit rozsah poskytovaných služeb s odlišnou cenou podle svých očekávaných potřeb. Jako již v letošním roce mohou zákazníci ušetřit při volbě řady Basic se zúženou nabídkou bezplatných služeb nebo si naopak připlatit za nadstandardní služby vč. poradenství u řady Exclusive. Nově přibudou produktové řady Kvartál a Měsíc. Domácnosti a podnikatelé, kteří je využijí, nebudou uzavírat smlouvy na dodávku každé čtvrtletí nebo měsíc, ale jejich cena se bude určovat na příslušné období podle aktuálních cen na burze.

"Nabídka čtvrtletních a měsíčních produktů směřuje především k podnikatelské sféře. Neočekáváme, že tyto produkty budou z počátku domácnosti masivně využívat. Chceme ale, aby všichni naši zákazníci, tedy i domácnosti měli možnost využívat v co největší míře efekty trhu. Zákazníci, kteří budou očekávat, že krátkodobé ceny budou oproti ročním nižší, mohou sázkou na krátkodobé produkty vydělat. Tak by tomu bylo třeba letos. Samozřejmě, nesou ovšem i riziko, že zaplatí více při pokud ceny na burze porostou," uvedl v tiskové zprávě obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda.

Platby faktur

Zákazníci Skupiny ČEZ budou mít i v následujícím roce možnost využít silná strategická partnerství, která ČEZ uzavřel již loni. Zákazníci mohou platit faktury za elektřinu přes terminály SAZKA a díky spolupráci s RWE si mohou na jednom místě vyřídit záležitosti týkající se elektřiny i plynu.

ČEZ drží na trhu zhruba 45procentní podíl, vyrábí ale téměř tři čtvrtiny elektřiny v České republice. Významnější obchodní podíl mají ještě E.ON, který obsluhuje zákazníky především na jihu Čech a na jižní Moravě, a Pražská energetika. Na trhu s elektřinou působí ještě asi dvě desítky menších dodavatelů elektřiny, kteří se až na výjimky zaměřují na firemní odběratele.