- Investoři koruně nevěří, včera se propadla na 28,56 korun za euro

- O tom, co bude dál, rozhodne zítřejší jednání ČNB


Česká koruna zběsilým tempem ztrácí svou hodnotu. Ještě před třemi dny se euro prodávalo za 27,90 korun, včera už stálo 28,56 a je tak nejdražší za rok a půl. O euru za 23 korun z loňského léta si můžeme nechat jenom zdát.

Důvod k radosti tak má ten, kdo si nechal eura ještě od prázdnin. Tisíc eur "v šuplíku" mu doteď vydělalo pět tisíc korun. Slabší kurz si však už vyžádal i nepříjemné reakce.

Podraží totiž ceny zájezdů. "Předpokládáme zdražení zájezdů na letní sezonu o 15 až 20 procent po skončení nabídky first minute," říká mluvčí CK Fisher Dan Plovajko.

S tím, jak se zastavil propad cen ropy a koruna rychle oslabuje i k dolaru, zdražuje také benzin. Ještě na začátku ledna byl litr naturalu k dostání i za 21 korun, včera se průměrná cena podle společnosti CCS vyšplhala na 23,96 koruny za litr. I když vlna zdražování třeba elektroniky, počítačů a dalšího zboží z dovozu kvůli nízké poptávce zřejmě nenastane, mohl by podle analytiků podražit třeba dovážený alkohol.

Nejistá budoucnost

Kdy oslabování koruny skončí, lze přitom teď jen stěží odhadnout. Investoři české měně nemají jediný důvod věřit. Z ekonomiky přichází jedno špatné číslo za druhým, prudce klesá vývoz i výroba. Nikdo si není jistý, co bude dál, a velké západní fondy, jež vydělávají na pohybu kurzů na burzách, měnu malé "východoevropské" země prostě nechtějí.

Zatímco Komerční banka tak odhaduje pro následující období kurz kolem 29 korun za euro, třeba analytici finančního domu Goldman Sachs věští, že euro bude stát dokonce 32 korun. Záleží na tom, kdy znovu investoři začnou české ekonomice věřit.

Velkou roli v tom přitom sehraje Česká národní banka. Ta již zítra zřejmě podle očekávání sníží úrokové sazby, což korunu ještě více znevýhodní v očích zahraničních investorů.

Zasáhne guvernér?

Právě fakt, že všichni počítají s poklesem úroků z 2,25 na 1,75 procenta, je však jedním z hlavních důvodů, proč měna ztrácela doteď. Výraznější vliv tak bude mít případná nečekaná změna sazeb nebo slovní zásah proti slabé koruně.

"Myslím, že k intervenci proti dalšímu propadu kurzu koruny zítra dojde. Tak rychlé oslabování není v zájmu ČNB," tvrdí ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek. A tak je možné, že se zítra bude opakovat situace z loňského července, kdy proti koruně tvrdě "promluvil" guvernér Zdeněk Tůma a zastavil tak její zběsilé posilování. Jenom v opačném gardu.

Důvod k tomu má. Přestože vývozci si ještě v létě stěžovali na silnou měnu, kvůli které měli nižší zisky, dnes strádají pro změnu kvůli slabé koruně. "Velká část z nich se zajistila kolem 25 korun za euro. Teď jim klesají zakázky a oni na těchto pojistkách tratí, protože musí shánět eura ze nevýhodný kurz," vysvětluje Viktor Kotlán z České spořitelny.

"Rychlé oslabování je pro ekonomiku škodlivé stejně jako rychlé posílení. Firmy i investoři mají rádi stabilitu," dodal Sobíšek.

090204_13ap.jpg