Suverénní fondy z Asie a arabských zemí, které podle agentury Bloomberg hospodaří s celkem 3,9 bilionu dolarů, začaly ve velkém nakupovat komodity. Tvrdí to alespoň analytici britské investiční banky Barclays Capital.

Ceny komodit se vyvíjejí odlišně od kurzu akcií a dluhopisů, vysvětlují analytici z Barclays. Navíc poskytují zajištění proti případné inflaci, která by mohla v souvislosti se stovkami miliard dolarů pumpovanými do vyspělých ekonomik rychle vylétnout nahoru.

Více čtěte ZDE: Zájem o zlato v době krize roste

Komoditám začínají po masivních výprodejích ve druhé polovině loňského roku věřit i další analytici a správci fondů. Zatím jen opatrně a pouze některým - světová ekonomika není ještě zdaleka v takové kondici, aby se svět vrátil k předchozímu dravému růstu.

"Sice nelze vyloučit krátkodobé poklesy, a to zejména u průmyslových komodit, ale i tak jsou dnešní ceny už dostatečně atraktivní," říká ředitel společnosti Finez Investment Management Jan Traxler.

Zlato je v krizi žádané

Podobně jako u akcií i komoditní bublina loni splaskla. Celosvětový objem komoditních aktiv pod správou fondů klesl na konci loňského roku na 154 miliard dolarů ze zhruba 270 miliard v polovině roku.

Nejvýraznější poklesy o více než 50 procent zaznamenaly vedle ropy během roku průmyslové kovy. Olovo zlevnilo o 63 procent, měď téměř o 56 procent.

Naopak ceny potravinářských komodit klesaly méně - a některé si v roce 2008 dokonce polepšily. Třeba kakao zdražilo na světových trzích o 31 procent.

 

BLOGY

 

Letos by se z komodit mělo - stejně jako loni - dařit hlavně drahým kovům v čele se zlatem. I když ani zlatu se nevyhnulo kolísání na světových trzích, za celý loňský rok si připsalo 5,5 procenta. To byl osmý roční růst v řadě.

"Lidé se bojí inflace, obávají se úvěrové krize a znehodnocení měny. A zlato je dobré pojištění proti všem těmto rizikům," říká viceprezident ženevské MKS Finance Frediric Panizzutti. Investoři budou ke zlatu utíkat také kvůli tomu, že vlády a centrální banky budou pumpovat ohromné peníze do finančního systému, soudí Mario Inneco, makléř londýnské MF Global. Od poloviny ledna přidalo zlato zhruba 10 procent a jeho cena vystoupala na 914 dolarů za troyskou unci.

Podle některých analytiků by ještě víc než zlato mohlo v letošním roce podražit stříbro.

Čína chce méně kovů

Zcela opačná je ale situace u průmyslových kovů, jako jsou měď, hliník, nikl nebo zinek. I když za nějakou dobu by se měly vrátit k růstu, letos zřejmě budou jejich ceny pod tlakem kvůli ochabujícímu celosvětovému hospodářství.

"Dlouhodobé makroekonomické prostředí, které hnalo několik let ceny komodit vzhůru, se nezměnilo natolik, že bychom mohli ohlásit konec trendu," říká analytik firmy Colosseum Štěpán Pírko. Jen nyní je trend přerušen.

Ještě pro letošek ale většina renomovaných analytiků počítá s poklesem. Může za to prudké oslabení poptávky hlavně z Číny, která je největším odběratelem kovů. "Poptávka zkolabovala, největší odběratelé snižují objednávky. Zásoby se nafoukly, což by mohlo ohrozit cenové zotavení, až se poptávka vrátí," říká analytik Hussein Allidina z newyorské pobočky Morgan Stanley.

Kakao na vzestupu

Polepšit by si ale letos mohly zemědělské komodity. Třeba kakao, které loni zdražilo na burzách asi o třetinu a během ledna jeho cena vzrostla o dalších 10 procent. "Důvodem růstu je očekávání nízké úrody na Pobřeží slonoviny a v Ghaně. Produkce kakaových bobů tak zřejmě zaostane za poptávkou již třetí rok po sobě," říká analytik Colossea Jaroslav Krejčí.

Mírným tempem by mohly letos růst i další komodity, u nichž loni nezvykle dobrá úroda spolu s nižší poptávkou ze strany výrobců biopaliv vedly k poklesu cen. Zatím sice nelze očekávat, jaká bude letošní úroda, první signál ale už vyslalo sucho, které nyní zasahuje jižní polokouli.

Čína, největší producent pšenice na světě, už kvůli největšímu suchu za posledních 50 let vyhlásila v postižených oblastech nouzový stav. A velká část zimní sklizně je v ohrožení, což by mohlo přispět k následnému růstu ceny.

090209_22_1p.gif