Česká koruna po pár dnech klidu opět zažívá výrazné ztráty. Domácí měna zahájila středeční obchodování výrazným oslabením vůči euru i dolaru. Krátce po 09:30 se koruna ve srovnání s úterním závěrem propadla o více než 30 haléřů slabší na 28,66 Kč/EUR. Později část svých ztrát umazala a prodává se kolem 28,50 Kč/EUR.

Česká měna ztratila také k dolaru, když prolomila úroveň 22 Kč/USD a aktuálně se obchoduje kolem této hranice, vyplývá z informací severu Patria Online.

Návrat koruny do hlubin, Barclays předvídá další pád

Koruna tak navazuje na úterní propad, kdy vůči euru za jediný den oslabila o padesát haléřů na 28,23 koruny za euro. Odborníci přitom předpovídají další pokles. Z řad těch zahraničních přišli včera se svým odhadem analytici britské Barclays Capital. Podle agentury Reuters očekávají do měsíce kurz 29,50 koruny za euro.

Co se děje ve středu na akciových trzích

Česká měna je podle nich na současných úrovních adeptem na další pokles - mimo jiné proto, že v minulých dnech její kurz vůči euru zpevňoval. Růst byl ale podle Barclays přechodný a nebude mít dlouhého trvání.

Jednalo se podle nich jen o psychologický efekt, o který se postarala Česká národní banka. Ta vůbec poprvé zveřejnila prognózu vývoje kurzu. Stanovila ho mnohem silnější, než kde nyní koruna skutečně je. Například průměr za tento kvartál by se měl pohybovat okolo necelých 27 korun za euro.

Důležité však podle Barclays je to, že vyhlídky na růst české ekonomiky nejsou dobré a chybí jí i jakákoli konkurenční výhoda. Samotný fakt, že koruna oslabuje už od loňského podzimu, přitom není důvodem k tomu, aby měna nemohla klesat i nadále.

Čeští analytici jsou také skeptičtí

Oslabování české měně předpovídají i tuzemští analytici. Někteří z nich ani nevylučují, že v rámci obrovské rozkolísanosti kurzu by se mohla propadnout až k 30 korunám za euro. Většinou však pochybovačně kroutí hlavou nad odhadem americké investiční banky Goldman Sachs, podle které česká měna do půl roku oslabí až na 32 korun za euro.

Podle průzkumu agentury Bloomberg očekávají ve druhém kvartálu euro za více než 30 korun také analytici francouzské banky BNP Paribas. Výrazně negativní vyhlídky středoevropským měnám dávají i některé další věhlasné světové bankovní domy.

Deset měn, které letos nejvíce oslabily k euru
(zdroj: Bloomberg)

1. Běloruský rubl - 74,6 %
2. Mongolský tugrik - 15,1 %
3. Kazašský tenge - 12,3 %
4. Ruský rubl - 11,9 %
5. Konžský frank - 11,8 %
6. Maďarský forint - 8,9 %
7. Polský zlotý - 7,9 %
8. Rumunský leu - 6,8 %
9. Česká koruna - 5,1 %
10. Albánský lek - 2,9 %

Nabízí se tak otázka, zda si nepřipravují pozice pro nějaké budoucí investiční spekulace. "Je to první, co člověka napadne," souhlasí analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka, i když zároveň upozorňuje, že obchodní aktivity bank by měly být od analytických prohlášení a doporučení zcela odděleny. Analytik Petr Sklenář z Atlantik FT upozorňuje, že by takové chování bylo neetické.

Sám si však ani nemyslí, že by si velké zahraniční banky připravovaly podpůrné pozice pro své budoucí strategie. "Spekuluje se spíše o hedgeových fondech," míní Sklenář. Ty podle něj po prudkých propadech kapitálových trhů opustily investice do akcií a vracejí se zpět ke svým tradičním spekulacím na chování makroekonomiky - tedy na měny a úrokové sazby.

Někteří oslovení analytici připisují smršť šokujících předpovědí, která se v posledním roce valí do médií nejen pro středoevropské měny, snaze svých kolegů zviditelnit sebe nebo svou firmu na účet extrémní rozkolísanosti trhů. Ta dává šanci na úspěch i velmi nepravděpodobným předpovědím.

Za předpovědí Goldman Sachs však nemusí stát ani honba za senzací. Sklenář upozorňuje, že Goldman očekával daleko razantnější pokles sazeb ČNB až na jedno procento. Takové snížení většina analytiků nepředpovídala a nečekala tedy ani tak slabou korunu.

Optimismem však také nehýří. Propad české ekonomiky do recese je více než pravděpodobný. Investoři navíc ztrácejí důvěru v celý středoevropský region.