Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, která v České republice ovládá banku ČSOB, se loni v důsledku finanční krize propadla do čisté ztráty 2,484 miliardy eur (přes 70 miliard korun) po zisku 3,281 miliardy v roce 2007. Uvedla to ve čtvrtek firma v tiskové zprávě. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru ztrátu 2,7 miliardy eur.

V samotném čtvrtém čtvrtletí společnost prodělala 2,625 miliardy eur (73,5 miliardy korun). "Čtvrté čtvrtletí bylo pro finanční trhy skutečně strašlivé," uvedl generální ředitel podniku André Bergen. "Naše výkonnost nebyla vůči dopadům krize imunní," dodal. Bez zahrnutí přímých dopadů finanční krize a dalších mimořádných položek firma loni vydělala 2,27 miliardy eur.

Více o tématu - čtěte ZDE

KBC je jednou z předních evropských finančních skupin. Působí zejména v Belgii, zemích střední a východní Evropy a v Rusku. Skupina zaměstnává více než 60 000 lidí a má 12 milionů klientů.

Společnost loni získala k dobru 5,5 miliardy eur. Dohodla se s belgickou vládou na navýšení kapitálu o 3,5 miliardy eur ze státních prostředků. Další dvě miliardy eur se letos firmě rozhodlo poskytnout Vlámsko, napsal belgický deník L'Echo.