Oslabování české měny nebere konce. Ve čtvrtek se vůči euru propadla na nejnižší úroveň od března 2006. "Ráno se koruna obchodovala mírně pod úrovní 28,60 eura, během dne se ale její kurz vyšplhal na denní maximum 28,825 eura, když oslabovaly i okolní měny v regionu," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Koruna včera prohlubovala své ztráty i vůči americkému dolaru. Kurz 22,65 koruny za dolar viděli investoři na kurzovním lístku naposledy v říjnu 2006.

Riziko a nejistota

Podle analytika ČSOB Petra Dufka bude další vývoj kurzu koruny záležet na tom, jaká bude nechuť investorů k riziku. A ta je nyní poměrně vysoká. "Na trzích momentálně panuje nejistota ohledně přijetí amerického záchranného plánu," zmínil analytik.

Ve střední Evropě navíc podle Dufka zatím vždy fungovalo, že zdejší měny kopírují jedna druhou. Investoři totiž mezi sebou jednotlivé země regionu příliš nerozlišují a vnímají střední Evropu v podstatě jako jednu zemi. "Českou měnu táhnou dolů i problémy maďarské ekonomiky a koruna tím trpí, ačkoli se česká ekonomika s tak závažnými problémy jako Maďarsko nepotýká," říká Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Čtěte také

Vysoká nechuť investorů k riziku navíc podle Rožumberského vede k tomu, že raději nakupují měny s nízkými výnosy. "To je případ dolaru, jenu nebo i švýcarského franku," říká. Oslabování koruny tak bude podle něj pokračovat do té doby, než se trh stabilizuje a investoři najdou odvahu investovat do měn s vyššími výnosy. Mezi ně patří právě i česká koruna.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka navíc na region dál doléhá negativní nálada na světových trzích. Tu se ve čtvrtek nepodařilo překonat ani odpoledním číslům z americké ekonomiky. "Kurzy všech tří středoevropských měn zrcadlily pohyby kurzu eura k dolaru," řekl Vlk.

Počet Američanů, kteří si poprvé podali žádost o podporu v nezaměstnanosti, klesl v minulém týdnu ze svého 26letého maxima na 623 tisíc lidí. Stále je to ale o 13 tisíc více, než čekali analytici.

Oproti jejich očekávání naopak v lednu meziměsíčně vzrostly tržby v maloobchodě ve Spojených státech o procento. Jejich šestiměsíční pokles zřejmě přerušila vlna slev, která motivovala Američany více utrácet.

Česká data o platební bilanci naopak podle Vlka neměla na kurz koruny prakticky vliv. Běžný účet platební bilance, což je souhrn veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal loni v prosinci schodek 20,6 miliardy korun.

Slabá střední Evropa

Podle analytika Petra Sklenáře ze společnosti Atlantik FT čeká měny střední a východní Evropy další oslabování, tak jako se nedaří ani zdejším ekonomikám. "Čekal bych další propad vzhledem k tomu, že celý region střední Evropy je nyní slabý," říká Sklenář.

Další hodnota, kolem které by se mohla česká měna nějakou chvíli držet, odhaduje Sklenář na 29 korun za euro. Jiní analytici ale hovoří i o 30 korunách za euro.