Česká spořitelna (ČS) loni zvýšila čistý zisk o 30,2 procenta na 15,81 miliardy korun oproti předloňskému zisku 12,15 miliardy korun. Server iHNed.cz o tom informovala Lucie Styblíková z tiskového oddělení České spořitelny.

Výsledek byl ovlivněn především nárůstem provozního zisku, který vypovídá o síle a obchodním úspěchu, o 29,6 procenta na 23,17 miliardy korun a také jednorázový výnos z prodeje Pojišťovny České spořitelny za 4,26 miliardy korun. Naopak negativně se do výsledků projevila probíhající světová finanční krize, která se promítla do přecenění finančních aktiv směrem dolů o 4,35 miliardy korun. 

"Vysoce růstová čísla jsou o to významnější v době, kdy světové ekonomiky sklouzávají do recese a na finančních trzích panuje nedůvěra," uvedl generální ředitel a předseda představenstva České spořitelny Gernot Mittendorfer.

Rakouské Erste klesl zisk o 27 procent

Naopak vlastník České spořitelny - rakouská Erste Group - loni skončila s čistým ziskem 859,6 milionu eur (24,2 miliardy korun), tedy s téměř o 27 procent menším než před rokem. Provozní zisk Erste zvýšila o 19,3 procenta na 2,997 miliardy eur (zhruba 84,4 miliardy Kč).

 

Čtěte více o výsledcích Erste Group

 

"Všechny naše dcery ve střední a východní Evropě, s výjimkou ukrajinského nováčka, jsou ziskové a dokázaly i v roce 2008 dále zvýšit své zisky," uvedl předseda představenstva Erste Group Bank AG Andreas Treichl. Zároveň dodal, že na společnost, která je zaměřená na drobné bankovnictví, daleko silněji působí mikro- a makroekonomické vlivy v regionu.

Erste Group má dceřiné společnosti ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, společnosti celkem mají přes 17 milionů zákazníků.

 

Více čtěte ZDE: Erste Bank

Klientských úvěrů ČS přibylo

Úrokové výnosy pomohly České spořitelně ke zvýšení celkových provozních výnosů meziročně o 17,8 procenta na 42,71 miliardy korun. Na straně úrokových nákladů se zvýšily výdaje na vklady klientů, z mezibankovních depozit a emitovaných cenných papírů v souvislosti s rostoucími sazbami v prvních třech čtvrtletích.  

Objem klientských úvěrů loni ČS stoupl o 10,3 procenta na 461,42 miliardy korun. Úvěry pro drobné zákazníky se zvýšily o 11,7 procenta na 246,60 miliardy Kč. Jsou pod tím podepsány především spotřebitelské úvěry, jejichž objem vzrostl meziročně o 23,8 procenta na 76,68 miliardy korun. Výrazný růst zaznamenaly také překlenovací úvěry a úvěry ze stavebního spoření Stavební spořitelny České spořitelny, které vzrostly o 28 procent na 42,80 miliardy korun.