Horší než očekávané údaje o stavu ekonomiky srazily během pondělního dopoledne českou měnu k slabším hodnotám vůči oběma hlavním světovým měnám. Koruně nepomáhá ani vývoj na světových finančních trzích.

Krátce před 11:00 byla proti pátečnímu závěru k euru slabší zhruba o 20 haléřů na 26,81 Kč/EUR a vůči dolaru o 30 haléřů na 19,34 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle dat Českého statistického úřadu klesly květnové ceny průmyslových výrobců o 3,8 procenta, což je nejvyšší meziroční pokles od začátku sledování v roce 1991. V meziměsíčním srovnání ceny klesly o 0,4 procenta. Celkové dubnové maloobchodní tržby bez sezonního očištění se meziročně snížily o dvě procenta.

Domácí makroekonomická data byla podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka horší, než se čekalo. "Propad výrobních cen ukazuje na silnější dezinflační tlaky a výraznější pokles maloobchodu dává negativní indikaci o síle domácí poptávky v druhém čtvrtletí. Celkově jde o další signály o pravděpodobném snížení sazeb ČNB na konci měsíce," uvedl.

Trhy jsou více nerozhodné

České měně podle Vlka nepomáhá ani vývoj ve světě. "Padající akcie a ropa a sílící dolar jsou známkou momentálního odvracení investorů od rizikových aktiv. To doléhá na středoevropské měny a přispívá tedy i k dopoledním ztrátám koruny. Po květnu, který byl rizikovým aktivům nakloněn, už není optimismus tak silný a trhy jsou více nerozhodné. Nyní dochází k dílčí korekci," uvedl.

Dolar dopoledne posiluje těsně nad 1,387 USD/EUR.