Švýcarská banka UBS v letošním druhém čtvrtletí prodělala 1,4 miliardy švýcarských franků (zhruba 23,5 miliardy Kč). To představuje její sedmou čtvrtletní ztrátu za poslední dva roky. Oznámila to dnes firma.

Ztráta se v meziročním srovnání více než zdvojnásobila, ale klesla z téměř dvou miliard švýcarských franků v letošním prvním čtvrtletí. Banka se nyní snaží vyrovnat s velkými ztrátami, které jí způsobila hypoteční krize ve Spojených státech, napsala agentura AP.

Čtvrtletní výsledky byly navíc zasaženy odlivem klientů v důsledku sporu se Spojenými státy ohledně napomáhání daňovým únikům. "Celkově zůstává náš výhled opatrný v souladu s našim názorem, že hospodářské oživení bude omezeno nízkou tvorbou úvěrů a strukturální slabostí spotřebitelských a vládních financí," uvedla společnost.

Americká vláda a UBS se o víkendu dohodly, že tento týden spor ohledně daňových úniků urovnají. Podle agentury Reuters se očekává, že banka nebude platit žádnou pokutu a poskytne Washingtonu jména 5000 amerických klientů, kteří u ní mají tajná konta. Americké ministerstvo spravedlnosti odhaduje, že možnosti mít ve Švýcarsku tajné účty využilo 52.000 obyvatel USA, kteří před americkými daňovými úřady skryli téměř 15 miliard USD (téměř 270 miliard Kč).

Paribas vyšli investiční obchody

Francouzské bance BNP Paribas ve druhém čtvrtletí vzrostl čistý zisk o 6,6 procenta na 1,6 miliardy eur (41 miliard Kč). Divizím malého a investičního bankovnictví se i za pokračující světové krize podařilo získat nové obchody, uvedla BNP v dnešní zprávě.

BNP Paribas má mezi evropskými finančními institucemi nejvyšší sumu na vkladech. Banka dodala, že se ve čtvrtletí zlepšil klíčový ukazatel finančního zdraví na 9,3 procenta z 8,8 procenta z konce března.

Příjmy bance vzrostly téměř o třetinu na deset miliard eur. Projevila se v tom akvizice belgické Fortis Bank. Bez tohoto převzetí by se příjmy BNP Paribas zvýšily o 20 procent.

Generální ředitel BNP Paribas Baudoin Prot ve zprávě shrnul, že má banka dobrou pozici, aby mohla v současném ekonomickém prostředí zdolávat překážky. Banka přičítá svůj výsledek za druhé čtvrtletí dobrému provoznímu výsledku všech divizí, přestože jsou náklady na krytí rizik vysoké.

Akcie BNP Paribas za čtvrtletí vzrostly téměř o 50 procent, a to díky obecnému růstu akciových trhů za tuto dobu. Od začátku roku je ale emise BNP Paribas vyšší jen o osm procent, napsala agentura AP.