Největší evropská automobilka Volkswagen hospodařila v prvních devíti měsících letošního roku s čistým ziskem 655 milionů eur. Jen v samotném třetím čtvrtletí se čistý zisk propadl meziročně o 86 procent na 172 milionů eur (asi 4,49 miliardy korun). Uvedla to ve čtvrtek agentura AP. Tržby klesly o 10,3 procenta na 26 miliard eur.

Výsledky zaostaly za odhady trhu. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že provozní zisk bude činit 415 milionů eur. Firma zároveň potvrdila předchozí odhad celoročního poklesu zisku. 

"Tržby celé skupiny v roce 2009 budou nižší než v předchozím roce, a to hlavně kvůli slabšímu odbytu," píše se ve čtvrtletní výsledkové zprávě firmy. Na tvorbu zisku bude podle managementu nepříznivě působit také růst refinančních nákladů a další faktory.

Prodej Škody klesl o 5 procent

Za prvních devět měsíců tržby celé skupiny meziročně klesly o 9,7 procenta na 77,2 miliardy eur. Automobilka od ledna do září v celém světě prodala téměř 4,789 milionu vozů, což je meziroční pokles o 0,2 procenta. České Škodě Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, prodej klesl o pět procent na 504 625 vozů.

O více než 11 procent klesl prodej vozů Seat, což je i jedna z hlavních příčin, proč se Volkswagenu vedlo tak špatně. Problematicky se vyvíjelo také hospodaření superluxusní značky Bentley, kde odbyt klesl o 46,9 procenta na 3313 kusů. Naopak odbyt osobních vozů Volkswagen se meziročně zvýšil o 7,5 procenta na téměř 3,021 milionu kusů.

Stabilní vývoj

"Nadále proplouváme krizí ve stabilním kurzu a vedeme si lépe než konkurence," uvedl již dříve šéf prodeje a marketingu VW Detlef Wittig.

Automobilka Volkswagen se v rámci tabilního vývoje chystá požádat akcionáře na mimořádné valné hromadě 3. prosince o schválení emise až 135 milionů nových preferenčních akcií. VW rovněž oznámil výrazný nárůst zářijových prodejů.

Vydání akcií má podle agentury Reuters připravit cestu k převzetí podílu v německém výrobci sportovních vozů Porsche. Hodnota emise by podle současné ceny preferenčních akcií VW mohla dosáhnout zhruba deseti miliard eur (téměř 260 miliard Kč).

Automobilky Volkswagen a Porsche v srpnu schválily dohodu o spojení podniků. Fúze by měla být dokončena v roce 2011. Dohoda předpokládá, že Volkswagen nejprve v Porsche získá 42 procent akcií prostřednictvím navýšení kapitálu v hodnotě až 3,3 miliardy eur (zhruba 85 miliard Kč). Časem se Porsche stane desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také česká Škoda Auto. Volkswagen je již nyní největším výrobcem automobilů v Evropě.