Cena zlata se v pondělí v asijském obchodování vyhoupla na další rekord nad 1160 dolarů za troyskou unci (31,10 g). Nejvýznamnějšímu drahému kovu dopomohlo vzhůru zastavení růstu dolaru, obnovení nárůstu cen ropy a pokles amerických akcií.

Zlato se na promptním trhu dostalo až na rekordních 1165,35 dolaru za unci a proti pátečnímu závěru v New Yorku posílilo o zhruba 17 dolarů. Na termínovém trhu newyorské burzy COMEX posílil prosincový kontrakt až o 18 dolarů na 1164,80 USD.

Zlato tento měsíc stoupá prakticky kontinuálně na nové rekordy a letos již získalo asi třetinu hodnoty navíc."¨Zlato stále plní titulky novin a přesto, že se nachází v překoupeném pásmu, stále atakuje nová maxima. Od nedávného oznámení, že Indie kupuje zlato MMF, přidalo už 12,3 procenta," uvedl Ole Sloth Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

Růst nastartovalo zejména poté, co indická centrální banka koupila od Mezinárodního měnového fondu 200 tun zlata a v nákupu ji následovaly Mauritius a Srí Lanka. Po většinu roku tlačí zlato vzhůru pokles dolaru a spekulace na další růst ceny.

"Pokoření maxima z roku 2008 vidíme jako signál pro začátek nové rally s úvodním cílem 1300 USD a poté představuje 5letý cíl cena 1500 USD. Zlato tak má ještě dlouhou cestu před sebou. Vývoj bude nadále volatilní, s občasnými poklesy, ale celkově míří cena vzhůru." dodal analytik Saxo Bank. 

Dolar v pondělí v Asii nenavázal na zpevňování z konce minulého týdne a začal oslabovat, což většinou investoři využívají k výhodným nákupům zlata. Obavy z inflace vyvolalo obnovení růstu cen ropy a strach investorů z vývoje ekonomiky podpořil týdenní pokles amerických akcií.

Zlato investorům slouží jako bezpečné útočiště před inflací i ekonomickou nejistotou. Obchodníci nyní sázejí na to, že do počátku příštího roku se jeho cena dostane na 1200 dolarů za unci.