Britský vlajkový letecký přepravce British Airways dosáhl ve svém třetím čtvrtletí díky snižování nákladů překvapivého provozního zisku 25 milionů liber (754,5 milionů Kč) proti ztrátě 51 milionů liber před rokem. Společnost však v pátek sdělila, že v celém finančním roce, který se uzavírá na konci března, čeká nadále rekordní ztrátu.

Provozní náklady společnost snížila v meziročním srovnání o 10,5 procenta. "Výsledky odrážejí vliv trvalých změn v našich nákladech. Tyto změny spolu s omezením kapacit a škrty v externích výdajích ukazují, že jsme se rychle adaptovali na novou podnikatelskou realitu vzniklou globální recesí," uvedl ve firemním sdělení generální ředitel BA Willie Walsh.

Analytici očekávali, že firma oznámí čtvrtletní ztrátu 90-100 milionů liber. Za prvních devět měsíců finančního roku měla British Airways ztrátu 86 milionů liber proti zisku 89 milionů liber ve stejném období předešlého roku.

Tržby společnosti se v důsledku poklesu přepravy a tlaku na ceny snížily o 13 procent a nepříznivý trend pokračoval i v lednu. British Airways minulý měsíc přepravily o sedm procent cestujících méně než před rokem. Počet pasažérů ve vyšších třídách však klesl jen o 2,1 procenta.

Odbory palubního personálu British Airways chystaly na loňské vánoční a novoroční svátky na protest proti snižování nákladů dvanáctidenní stávku, která by firmu připravila o desítky milionů liber. Stávku soud nepovolil, odbory však nyní hlasují o nové stávce. Výsledek hlasování by měl být znám do 22. února.