Pražská burza se připojí k celosvětovému obchodovacímu systému XETRA v příštím roce. Změnu chystá holding středoevropských burz, který zahrnuje burzu ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani. Na setkání s novináři ve Vídni to v pátek řekl člen správní rady holdingu a šéf vídeňské burzy Michael Buhl. Po Praze se pak systém zavede podle něj v Budapešti.

"Nechceme žádnou centrální burzu ve Vídni, ale lokální trhy s vlastním kapitálem," uvedl Buhl. Dodal, že tento postup se osvědčil i v krizi. Vídeňská burza předloni koupila v pražské burze většinový podíl. Předtím získala kontrolu nad burzami v Budapešti a v Lublani.

Holding těchto čtyř středoevropských burz CEE Stock Exchange Group (CEESEG) je největší burzovní skupinou v regionu. Reprezentuje polovinu tržní kapitalizace a uskuteční se tu zhruba dvě třetiny celkového objemu obchodů s akciemi, uvedl Buhl.

Dodal, že Varšavskou burzu nepovažuje CEESEG za svou konkurenci. Stojí o spolupráci s ní. Počítá pak s další expanzí, a to směrem na Balkán. Uvažuje se o začlenění bukurešťské burzy.

Trh se v regionu uzdravuje rychleji než jinde

Podle šéfa dolnorakouské zemské banky Raiffeisen Gerharda Rehore se středoevropský region z krize zotavuje rychleji než západní Evropa. "V Rakousku a jeho sousedech České republice, Slovensku a Maďarsku má konjunkturální jaro rychlejší nástup než v západní Evropě," řekl dnes novinářům ve Vídni Rehor. Dodal, že zatímco region střední Evropy by měl v příštím roce růst zhruba o 2,6 procenta, v zemích staré patnáctky se očekává růst 1,5 procenta.

Rehor uvedl, že v příštích pěti letech se hrubý domácí produkt (HDP) na hlavu ve středoevropském regionu podle prognóz zvedne o 40 procent. Také konsolidování státních rozpočtů je dále než v západní Evropě. Průměrné státní zadlužení ve čtyřech zemích - Česku, Rakousku, Slovensku a Maďarsku - činí 54 procent HDP. V zemích eurozóny je to v průměru 80 procent, dodal Rehor. Podle něj jsou tedy v "Centropě" dobré podmínky pro investování.

Fond Raiffeisen Centropa Regional Fund investoval na kapitálových trzích v Rakousku, Česku, Maďarsku a na Slovensku. V hospodářském roce 2009 dosáhl zhodnocení 19,8 procenta, uvedl Rehor. Podle něj se investovalo do akcií průmyslových podniků, farmaceutických firem i finančních institucí a Telekomu.