Euro ve čtvrtek skropila živá voda a během odpoledne výrazněji posílilo. Důvodem je fakt, že již druhý den evropské banky dokazují, že nepotřebují tolik úvěrů od Evropské centrální banky (ECB). Zpráva pomohla do jisté míry obnovit důvěru ve společnou evropskou měnu. Ta posílila proti americkému dolaru až na 1,2480 USD/euro a během dne si tak připsala více než 2 procenta. Na druhou stranu dolar oslabily horší ekonomické údaje z USA.

Jak podotkla analytička Markéta Šichtařová,  dočasně se dostaly do popředí statistiky, které vykreslily americkou ekonomiku v pochmurných barvách, zatímco Evropa na tom podle dnešních čísel není až tak zle, jak se myslelo. 

Důvodem pro posílení eura byl i úspěch šestidenní půjčky ECB 78 bankám, která dosáhla objemu celkem 111,2 miliard eur. Ve středu ECB schválila tříměsíční půjčky ve výši 131.9 miliard eur. Analytici přitom očekávali, že se tato suma bude pohybovat mezi 150 a 200 miliardami eur. Britská Barclays Capital počítala s částkou 250 - 300 miliard eur, americká Citigroup uváděla 150 - 200 miliard eur.

Celkový objem úvěrů bank u ECB již ve středu vzrostl na nový rekord, když poprvé v historii překročil částku 900 miliard eur a dosáhl 910,4 miliardy eur. "Při započtení nových půjček by tak celkový úhrn úvěrů dokonce přesáhl bilion eur. Na stejný den však zároveň připadá splatnost ročních úvěrů v objemu 442 miliard eur, čímž by se měla bilance opět vylepšit," upozornil Martin Tesař ze serveru Patria Online. 

Ačkoli čísla ukázala, že banky mají více peněž, než se někteří obávali, analytici tvrdí, že evropské banky stále čelí problémům likvidity. "Když uvážíme, že ECB si u svých půjček účtuje 1 procento, což je výrazně nad úrovní (mezibankovní eurové sazby) Euribor (je kolem 0,76 procenta), je jasné, že mnohé banky jsou stále odkázané na financování od ECB," řekla ředitelka výzkumu Forex.com Jane Foley.

Dolaru škodí zprávy o ekonomice

Dolar po statistice z USA a Číny oslabuje a k jenu klesl nejníže za sedm měsíců. Nová čísla o žádostech o podporu v nezaměstnanosti vyšly hůře než se očekávalo. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v předchozím týdnu vzrostl na 472 tisíc, zatímco se čekalo 455 tisíc.

Negativní náladu podpořil index nákupních manažerů v průmyslu (ISM Manufacturing), který za červen klesl na 56,2 a nedosáhl na očekávání 58,9 bodů.

Výrazně horší čísla vykázaly i květnové statistiky o rozjednaných prodejích domů, které proti předchozímu měsíci klesly skoro o třetinu.

Koruna vůči euru posiluje

Eurodolarový měnový vývoj se podepsal i na české měně. Ta ve čtvrtek dál rozšířila své středeční zisky vůči americké měně, kolem 17:00 zpevnila o 29 haléřů na 20,68 Kč/USD. Proti euru naopak o sedm haléřů oslabila na 25,76 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky patřilo obchodování s regionálními měnami k těm poklidným. Na trhu sice byla cítit tendence k jejich oslabování, nicméně byla velmi slabá. Česká koruna si nakonec vůči euru připsala mírné ztráty, čímž vymazala posílení z předchozího dne.

Šichtařová uvedla, že česká data s korunou nepohnula. "V pátek se zajímavých dat v regionu nedočkáme, místní měny tak budou ovlivněny vývojem apetitu k riziku globálních investorů a vývojem kurzu eura vůči dolaru," uvedl Škop.