Výsledky německých voleb hýbou českým energetickým trhem. Ihned poté, co ve víkendových zemských volbách v Bádensku-Württembersku zvítězila strana Zelených, na středoevropských burzách prudce stouply ceny elektřiny, uhlí a emisních povolenek. A pociťuje to i Česko.

Roste i cena uhlí

Ještě v pátek se na lipské burze prodávala megawatthodina elektřiny na příští rok v průměru za 58 eur. V pondělí tu stoupla cena celoročního kontraktu na příští rok na 59,6 eura za MWh. Podobně reagovala pražská burza, která lipský trh tradičně kopíruje. Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce se tu zvedla proti pátku o jedno euro. Uhlí a emisní povolenky na příští rok včera na trzích ve střední Evropě zdražily asi o dvě procenta.

Ceny elektřiny přitom v regionu rostou už dva týdny. Od havárie v japonské elektrárně Fukušima do pátku stouply průměrně o 4 eura. Trh odráží obavu, že Evropa v reakci na fukušimské události přiškrtí či víc zpoplatní jadernou energetiku. "Obavy z dražší výroby či nižší nabídky přicházejí navíc v době, kdy se spotřeba energie v regionu vrací na předkrizovou úroveň," říká analytik Wood & Comp. Jan Tomaník.

Dobrá zpráva pro ČEZ

Zatímco spotřebitele dražší proud děsí, pro českou energetickou jedničku ČEZ je to dobrá zpráva – dostane vyšší tržby. "Akcelerovali jsme prodej elektřiny, snažíme se příznivé situace na trhu využít," uvádí výkonný ředitel Daniel Beneš. V pondělí akcie ČEZ posílily o 1,9 procenta, nejvíc ze všech titulů na pražské burze, a končily na 879,20 koruny při objemu obchodů převyšujících miliardu korun.

"Ceny elektřiny byly na přelomu 2010/11 podpořeny australskými povodněmi a následně v březnu 2011 důsledky extrémně silného zemětřesení v Japonsku. Jaderná energetika je nyní pod obnoveným politickým tlakem, zvláště v sousedním Německu, což může výrazně ovlivnit ceny elektřiny na trhu. A ČEZ se svojí mimořádně vysokou citlivostí na vývoj cen elektřiny může z této situace profitovat," upozorňuje Marek Hatlapatka, analytik  společnosti Cyrrus.

"Událost, jako jsou volby, má na ceny elektřiny pouze krátkodobý vliv a zároveň je to pouze jeden z faktorů, který nyní ceny ovlivňuje. Elektřina zdražuje pod vlivem událostí v Japonsku a rovněž kvůli tomu, že stoupá cena vstupů, například ropy," říká Alan Svoboda, ředitel obchodní divize ČEZ.

Pro český trh je určující Německo, kde při sílícím vlivu Zelených bude pravděpodobnější rychlejší útlum tamních jaderných elektráren. "Poroste obava, že se v Německu bude uzavírat více jaderných elektráren. A s tím porostou i ceny termínovaných kontraktů na elektřinu," míní ekonom společnosti NextFinance Vladimír Pikora.

Vývoj cen elektřiny na německé a české burze