Evropská unie Portugalsku půjčí potřebné peníze jen v případě, že země přijme do poloviny května další úsporná opatření. Po neformálním jednání ministrů financí eurozóny to v pátek řekl šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Pro Portugalsko to bude poměrně náročný krok, protože odcházející vládě premiéra José Sócrata se nepodařilo úsporná opatření v parlamentu prosadit na konci března. To také vedlo k demisi premiéra a postupem času i k žádosti Portugalska o finanční pomoc. Zemi čekají 5. června parlamentní volby, a pokud další úspory zákonodárci schválí, nová vláda by mohla mít peníze již k dispozici.

Česko by mohlo platit 11 miliard

Juncker rovněž potvrdil, že kromě Mezinárodního měnového fondu a současného záchranného fondu eurozóny (EFSF) pomoc Portugalsku poputuje i z Evropského mechanismu finanční stability (EFSM), na němž se podílí i Česká republika.

Zatím není jasné, jak bude celá pomoc, jejíž výše se odhaduje až na 80 miliard eur (zhruba dva biliony Kč), mezi jednotlivé nástroje rozdělena. Z předchozích zkušeností u Irska je však možné očekávat, že třetina poputuje z EFSF, třetina z EFSM a třetina z MMF. Podle propočtů ČTK české záruky za úvěry z EFSM nemohou přesáhnout částku 11,25 miliardy korun. ČR by tuto částku ale zaplatila jen v případě, že by Portugalsko své závazky nenaplnilo.

Portugalsko je po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musí žádat o pomoc, protože nezvládá vlastními silami financovat rostoucí státní dluh. Věřitelé žádají u státních dluhopisů rekordně vysoké úroky kvůli obavám, že země nebude schopna své dluhy splácet.

Podobně jako předtím Irsko se země nutnosti přijmout pomoc dlouho bránila. Analytici se ale shodují, že jinou možnost nemá.

 "Za chvíli by vládě nikdo nepůjčil ani na prostý chod státu a výplatu mezd pro státní zaměstnance. Takže by nakonec stát vyhlásil státní bankrot a nesplatil by stávající závazky," zhodnotila situaci pro iHNed.cz hlavní ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.

"I u nás mnoho lidí věří, že za všechno ručí stát. Když se ukáže, že ani stát nemá čím ručit, nastane obrovský pokles důvěry, a to jak vnitrostátní, tak mezinárodní," doplnila.

Ekonom Luigi Speranza z finanční skupiny BNP Paribas očekává, že záchranný "balíček" dosáhne objemu 75 miliard až 80 miliard eur, což představuje celkem 45 procenta portugalského hrubého domácího produktu. Pomoc Portugalsku by tak měla zhruba stejné proporce jako předchozí pomoc Řecku a Irsku.