Růst čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku v meziročním srovnání mírně zpomalil na 9,7 procenta z 9,8 procenta v předchozím čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil čínský statistický úřad.

Údaje o růstu překonaly odhady analytiků, kteří očekávali, že růst hrubého domácího produktu zpomalí až na 9,5 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí HDP stoupl o 2,1 procenta.

Čínu stále trápí rostoucí ceny

Inflace vzrostla z 4,9 procenta v únoru na 5,4 procenta v březnu a ocitla se tak nejvýše za 32 měsíců. A to i navzdory nedávným opatřením vlády ke zmírnění inflačních tlaků. Vláda tak zřejmě bude muset učinit další kroky ke zmírnění růstu cen, aby udržela ekonomiku více vyrovnanou. Analytici počítali se zvýšením cen jen o 5,2 procenta.

Ke zrychlení inflace mimo jiné přispěl nízký srovnávací základ z loňského roku. Ze stejného důvodu analytici čekají výrazný růst také v červnu a červenci, v druhé polovině roku by však mohla inflace mírně zpomalit. Ceny potravin se v březnu zvýšily o 11,7 procenta.

cina inflace

Vládní opatření růst nepodlomila

Nejnovější údaje ukazují, že druhá největší ekonomika světa stále silně roste, a to i navzdory zpřísnění měnové politiky centrální banky. Mnoho investorů se obávalo, že zpřísnění měnové politiky může podkopat růst.

"Ekonomická čísla za první čtvrtletí jsou silná, ale stále v rámci očekávání trhu. Nemyslím si, že ekonomika čelí riziku přehřátí, růst ekonomiky v příštích měsících zpomalí," komentoval údaje analytik Guotai Junan Securities Wang Ťin.

Čínská centrální banka od loňského října zvýšila hlavní úrokovou sazbu již čtyřikrát a nařídila velkým bankám zvýšit své rezervy až na rekordních 20 procent vkladů.

,,Centrální banka bude stále utahovat kohoutek, předpokládáme proto další zvýšení povinných minimálních rezerv a úrokových sazeb," dodal Wang Ťin.