Americké restaurace pod tlakem z rostoucích obav o zneužití informací z platebních karet začínají zavádět bezpečnější metody, při nichž data stažená z karet nezůstávají uložená u nich, ale v zašifrované podobě rovnou odcházejí do bank. Některé řetězce také testují přístroje, které obsluha přinese ke stolu, a karta tak zůstává zákazníkovi stále na očích.

Na rozdíl od Evropy je ve Spojených státech dosud běžné, že s kartami manipuluje obsluhující personál mimo dohled hostů. Stává se i to, že platební karty si číšníci nebo barmani berou jako záruku, aby klient neodešel bez placení. Nespustit kartu z očí je přitom považováno za základní bezpečnostní podmínku.

Informace budou zašifrované

S novým přístupem přichází řetězec Ruby Tuesday, který do poloviny dubna instaluje ve všech svých 900 restauracích v USA zařízení odesílající bankovní informace v zašifrovaném tvaru. Přenosné čtečky karet chystají zavést například menší skupiny Legal Sea Foods a Hooters.
Zneužití cizí totožnosti, mezi něž patří platby na vrub cizích karet, stojí americké spotřebitele ročně 56 miliard dolarů. Minulý rok bylo v souvislosti s krádežemi pomocí karet vzneseno obvinění proti desítkám maloobchodních společností, mezi nimi například vůči restauračnímu řetězci California Pizza Kitchen a El Pollo Loco.

Obchodníci mají mít odpovědnost za škody

Tyto firmy porušily federální zákon, který ukládá, aby se čísla karet na účtech neobjevovala celá. Stát Massachusetts zvažuje vlastní zákon, podle něhož by byli obchodníci a restauratéři odpovědní za veškerou škodu, která vznikne zneužitím informací z platebních karet získaných na jejich technických zařízeních. Finanční ústavy vydávající karty tlačí na obchodníky, včetně provozovatelů pohostinství, aby začali používat bezpečnější zařízení do letošního července, tedy ještě před začátkem hlavní sezony.

"Restaurační průmysl je jediný, kde dáte někomu do ruky svoji kartu a on s ní odejde," připomíná viceprezident pro technický rozvoj Legal Sea Foods Ken Chaisson. Zpřísňující se opatření, která kladou více odpovědnosti za ztráty na obchodníky, proto nutí restaurace ke změnám dosud benevolentního přístupu. "Vidíme stále více podobných kroků týkajících se bezpečnosti (karet)," tvrdí šéfredaktor oborového časopisu Nation's Restaurant News Richard Martin.
Obezřetnější nakládání s kartami je podle něho na místě, protože v 935.000 restaurací po celých Spojených státech se letos očekávají tržby 537 miliard dolarů. Jen v podnicích Ruby Tuesday se prostřednictvím karet nyní uskutečňuje 57 procent plateb, o sedm procent více než před necelými třemi lety.