Investice Berkshire v Goldman Sachs

5 miliard dolarů
nalil Warren Buffett do banky Goldman Sachs na vrcholu finanční krize v září 2008. Nakoupil prioritní akcie, z nichž dostává dividendu ve výši 10 procent. V současnosti mu tak akcie Goldmanů každou vteřinu vydělají 15 dolarů.

43,5 milionu běžných akcií
může Buffett koupit v Goldman Sachs do roku 2013 za cenu 115 dolarů za kus (celkem za zhruba pět miliard dolarů). Umožňují mu to warranty, tedy cenné papíry, které obdržel jako součást investice v září 2008.

V pátek cena akcií Goldman Sachs uzavřela na 145,2 dolaru. V září 2008, kdy je Buffett nakoupil, se pohybovala okolo 113 dolarů.

Nejziskovější americká banka Goldman Sachs, která nyní čelí soudnímu vyšetřování, našla opět mocnou oporu u svého zastánce Warrena Buffetta. Známý americký investor a kritik výstřelků Wall Streetu vždy mluvil o Goldman Sachs jako o "výjimečné instituci" a svoji neotřesitelnou podporu jí vyjádřil i na sobotní výroční valné hromadě akcionářů své investiční společnosti Berkshire Hathaway, v jejímž čele stojí.

"Banka se nechovala nepatřičně a neměla by být obviňována ze ztrát, které utrpěli její klienti investující do rizikových hypoték," hájil Buffet před 40 tisíci akcionáři Berkshire Hathaway svou investici do akcií Goldman Sachs.

V září 2008, na vrcholu finanční krize, nalil Buffett do banky 5 miliard dolarů. Získal za ně prioritní akcie s nárokem na 10% dividendu a warranty - tedy cenné papíry, které mu umožňují do roku 2013 nakoupit 43,5 milionu běžných akcií Goldmanů po 115 dolarech za kus (celkem za zhruba pět miliard dolarů). Buffett uvedl, že nemá v úmyslu akcie banky prodat, protože se jedná o skvělou investici. "Vynáší deset procent ročně, to znamená zhruba 15 dolarů za vteřinu," řekl Buffett.

Deník Wall Street Journal zdůvodňuje štědrost Goldman Sachs tím, že se bance vyplatí mít Buffetta mezi akcionáři. Věhlasný investor jí totiž zlepšuje pověst.

Buffetovo impérium Berkshire dosáhlo podle předběžných odhadů v prvním čtvrtletí zisku 3,6 miliardy dolarů. Přispěla k tomu loňská akvizice obří železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe.

Buffett také pochválil současného šéfa Goldman Sachs Lloyda Blankfeina, který bude podle agentury Bloomberg pravděpodobně znovu zvolen do této funkce. Valná hromada banky o tom rozhodne v pátek.

"Není důvod přemýšlet o tom, že by Goldman Sachs vedl někdo jiný. Kdyby měl Lloyd dvojče, bral bych ho všemi deseti," reagoval Buffett na otázku, zda by měl Blankfein opustit křeslo šéfa banky. "V Americe je spousta firemních šéfů, které bych rád viděl odejít, ale Blankfein mezi nimi není," přidal se Buffettův náměstek Charlie Munger.

Povzbudivá slova na účet Goldman Sachs přišla krátce poté, co list Wall Street Journal v pátek informoval, že bance hrozí kromě civilního i trestní stíhání. Na popud Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), která podala na Goldman Sachs civilní žalobu v polovině dubna, začala prošetřovat transakce banky i newyorská federální prokuratura. Předběžné vyšetřování ukáže, zda bude banka trestně stíhána.

Dubnová žaloba podaná burzovní komisí viní banku z toho, že podváděla investory zatajováním důležitých informací. Banka je nechala investovat do hypotečních cenných papírů, ačkoliv věděla, že trh s rizikovými hypotékami čeká kolaps. Banka pak měla z tohoto propadu sama profitovat.

"Pokud bude zahájeno trestní stíhání, bude potřeba jasných důkazů lži, podvodu a krádeže," vysvětluje Douglas Jensen, bývalý šéf kriminálního oddělení americké prokuratory. "Jedná se o komplexní případ. Goldman Sachs může na svou obhajobu uvádět četné a provázané argumenty," dodává Jensen. Podle mluvčího Goldman Sachs Lucase van Praaga banku zahájení federálního vyšetřování nepřekvapilo a je ochotna spolupracovat.

Goldman Sachs se však obviněním brání. "Věřím, že se nestalo nic neetického či nezákonného. Pokud bychom na něco takového přišli, nedopustili bychom to," hájí se Blankfein. "Musíme být více transparentní a znovu získat důvěru veřejnosti. Bez ní nemůžeme přežít," obává se.

Zprávy o zahájení předběžného vyšetřování a také o snížení investičního doporučení od Bank of America na akcie Goldman Sachs ze stupně koupit na neutrální srazily v pátek akcie banky o 9,4 procenta na 145,2 dolaru. Od poloviny dubna se cena akcií Goldmanů propadla již o 21 procent.nalil Warren Buffett do banky Goldman Sachs na vrcholu finanční krize v září 2008. Nakoupil prioritní akcie, z nichž dostává dividendu ve výši 10 procent. V současnosti mu tak akcie Goldmanů každou vteřinu vydělají 15 dolarů.

může Buffett koupit v Goldman Sachs do roku 2013 za cenu 115 dolarů za kus (celkem za zhruba pět miliard dolarů). Umožňují mu to warranty, tedy cenné papíry, které obdržel jako součást investice v září 2008.